Zoek jouw persoonlijke reisagent
  Vind jouw reisadviseur:

Noord-Groningen

Wil je weg van de massa in eigen land? Houd je van wandelen, fietsen, natuur, gezellige dorpen en rust en ruimte? Dan is Noord-Groningen de ideale vakantiebestemming voor jou. Moi!

Wie op vakantie wil in eigen land, denkt misschien in eerste instantie niet aan Noord-Groningen. Zo jammer, er is namelijk ontzettend veel te zien en beleven!

Het mooiste dorp van Nederland

In 2020 is het dorp Winsum door de ANWB uitgeroepen tot ‘Mooiste dorp van Nederland’. En dat is niet voor niets! Winsum is een dorp met een rijke geschiedenis en het heeft een gezellig dorpscentrum. Je kunt een terrasje pakken op het dorpsplein of aan het water van het Winsumerdiep. Er zijn heerlijke straatjes om doorheen te slenteren en je komt er tal van leuke winkels tegen.

Tip: plan een rondwandeling met de dorpsgids. Dit kost niets (behalve een eventuele vrijwillige bijdrage) en tijdens de 2 uur durende wandeling laat een enthousiaste gids je alles van dit prachtige dorp zien, ook de verborgen plekjes die alleen de echte Winsumers kennen!

Foto: Sterkenburg Media.

Noordelijkste puntje van het Nederlandse vasteland

Het Noordelijkste puntje van het vasteland van Nederland vind je vlakbij Uithuizermeeden, de Noordkaap. Volg de bordjes en je komt er vanzelf. De laatste kilometer kun je alleen wandelend of fietsend bereiken. Het kunstwerk ‘De Hemelpoort’ markeert de exacte plek, dus niet te missen! Bovenaan de zeedijk heb je een werkelijk schitterend uitzicht over het Wad.

Een stuk verderop vind je Noordpolderzijl met de kleinste zeehaven van Nederland. Ook hier kun je genieten van een prachtig weids uitzicht.
Tip: Aan de voet van de zeedijk ligt ’t Zielhoes. In deze voormalige sluiswachterswoning is een nostalgisch bruin café gevestigd, waar je tevens heerlijk op het terras kunt zitten.

noord-groningen tips

Het kleinste museum van Noord-Nederland

Het kleinste museum van Noord-Nederland en tevens ook heel bijzonder museum, vind je in Uithuizermeeden, ‘Het Behouden Blik’ met een uitgebreide verzameling Nederlands decoratief verpakkingsblik uit de periode 1880-1980. Aan de hand van blikken en verpakkingen van bekende merken als De Gruyter, Douwe Egberts, Van Nelle, Van Houten, Broekema, Verkade, Niemeijer, Tiktak en veel meer, werp je een blik in de keuken van de Nederlandse samenleving. Geniet van de blik van herkenning en kijk mee hoe onze samenleving is veranderd, of juist niet.

Tip: ‘Het Behouden Blik’ is stempelpost van de Oostroute van het populaire langeafstand pad het Pronkjewailpad. Speciaal voor wandelaars, die geen tijd hebben voor een ‘gewone’ ontvangst in het museum, is er een kleine expositie ingericht om zo toch een blik in het museum te kunnen werpen.

Theefabriek Houwerzijl

De Theefabriek in Houwerzijl is een waar paradijs voor elke theeliefhebber. Niet alleen is dit het enige theemuseum in Nederland, tevens heeft men hier de meest uitgebreide theekaart ter wereld! Gevestigd in een voormalige kerk in een piepklein dorpje is dit een heerlijke plek om iets te leren over thee en te genieten van een lekkere theesoort of een uitgebreide high-tea.

In de bijbehorende Theewinkel neem je je favoriete theesoort mee voor thuis of koop je die ene unieke theepot.

Wadlopen

Wadlopen is een waar avontuur voor jong en oud en een activiteit die je niet mag missen tijdens je bezoek aan Noord-Groningen. Onder meer vanuit Pieterburen starten diverse tochten op verschillende niveaus. Je loopt als het ware op de bodem van de zee. Je wandelt over kwelders, slikvelden, zandbanken en door geulen.

Trek een korte broek aan, je loopt niet altijd droog. Als schoeisel draag je het beste hoge gymschoenen. Je kunt kiezen uit zwerftochten of een wandeling naar een plaat of eiland. Het is één van de mooiste manieren om kennis te maken met het wad en een absoluut onvergetelijke ervaring!

Nationaal Park Lauwersmeer

De natuur in het Lauwersmeergebied is zo bijzonder dat dit gebied is uitgeroepen tot Nationaal Park. Het Lauwersmeergebied is in de loop der jaren uitgegroeid tot een prachtig en afwisselend landschap met enorm veel vogels. Je vindt hier open water, graslanden, bossen en rietvelden. Je kunt hier eindeloos wandelen en fietsen. Tijdens je bezoek kun je de Konik paarden of de Schotse Hooglanders tegen het lijf lopen.

Aan de oevers van het Lauwersmeer zijn diverse plekken waar je terecht kunt voor een frisse duik in het water, een kanotocht of om te surfen. Ook zijn er diverse vaarroutes en kun je erop uit met je eigen of een gehuurde boot.

Sinds 2016 is het Nationaal Park Lauwersmeer officieel uitgeroepen tot Dark Sky Park. Dit is een gebied waar het ‘echt’ donker is, waar de duisternis behouden blijft en waar bezoekers ’s nachts welkom zijn om die duisternis te beleven en de sterrenhemel te zien. Er zijn zelfs speciale platforms ingericht waar je liggend de sterren kunt bekijken. Ook worden vanuit Staatsbosbeheer regelmatig excursies georganiseerd om de duisternis te beleven.

Tip: het activiteitencentrum Lauwersnest is een ideaal startpunt voor je bezoek aan het Lauwersmeer. Je vindt hier alles over de flora en fauna, activiteiten en het is tevens het startpunt voor diverse wandelroutes.

vakantie noord-groningen

Leuk met kinderen

In Pieterburen staat het Zeehondenopvangcentrum, één van de oudste opvangcentra ter wereld. Het hele jaar door worden hier zeehonden binnengebracht die ziek of gewond zijn geraakt. In het educatief centrum leer je alles over het dier en zijn leefomgeving. Neem een kijkje in de keuken en bewonder de zeehonden in één van de bassins. Achter het Zeehondencentrum bevindt zich het Zomerpaviljoen met uitzicht op de Waddentuin en Waddenspeeltuin, waar kinderen zich heerlijk kunnen vermaken met een visnetje en klimtouwen.

Een spin op je hand of een slang om je nek? Dat kan in DoeZoo Insektenwereld in Leens. Je kunt hier alle dieren op je gemak bekijken en tijdens een rondleiding mag je sommige dieren en insecten vasthouden, aanraken of voeren. Verder vind je hier een Natuurtuin met speelse attributen voor jong en oud, Uilenpad met levende kerkuilen en oehoe’s, een bijen en hommel-informatie hut en een wilde bloementuin. In schoolvakanties zijn er vaak extra activiteiten.

Eveneens in Leens vind je een groot indoor klimpark, Waddenfun. Met maar liefst 45 bruggen en meer dan 300 meter aan ziplines is er genoeg uitdaging voor jong en oud om je een paar uur, geheel overdekt, te vermaken.

Kortom, er is heel wat te beleven in Noord-Groningen. Het is een prachtigmooi ongerept - en relatief onontdekt - stuk Nederland. Wil je meer informatie? Neem contact op met één van onze reisadviseurs.

Geschreven door persoonlijk reisadviseur Carina Doesburg


zoek
reisagentZoek reisagent voor Noord-Groningen


  Vind jouw reisadviseur:
Personal Touch Travel is lid van de ANVR Personal Touch Travel is lid van de SGR Personal Touch Travel is lid van het Calamiteitenfonds

Wij gebruiken cookies om het bezoeken van onze website gemakkelijk en gebruiksvriendelijk te maken.
Voor meer informatie kun je ons privacybeleid doorlezen.