Zoek jouw persoonlijke reisagent
  Vind jouw reisadviseur:

Interessant Bilbao

Bilbao is een onontdekte parel en combineert de gastvrije Spaanse cultuur met hoogstaande kunst en last but zeker not least: een keuken om van te watertanden! Extra daarbovenop komt de eigenzinnige en unieke Baskische cultuur. Lees hieronder waarom je deze stad volgens ons zeker zou moeten bezoeken.

Bilbao: foodie-heaven

 

Zeg ‘Spanje’ en mensen denken aan strand, zon en zee. Zeg ‘stedentrip Spanje’ en men denkt Barcelona, Sevilla of Valencia. Maar wist je dat een van de leukste Spaanse steden juist helemaal in het noorden ligt?

Vanuit Amsterdam ben je in twee uur vliegen in Bilbao. De stad ligt aan de Golf van Biskaje en daardoor kan het weer wat wisselvallig zijn. Ondanks dat het uiteraard in de zomer meestal lekker warm is, wil het wel eens betrekken of plenzen.

Caso Viejo

Het vrij onbekende Bilbao heeft een oude en knusse binnenstad, Casco Viejo, omringt door moderne architectuur. Dé highlight waar je niet omheen kan is het Guggenheim Museum! Bilbao is hiermee een van de vier steden per wereld dat een vestiging van het Guggenheim heeft. Recht door de stad loopt de mooie rivier Nervión, die een tapasje op het terras net iets idyllischer maakt. Het wemelt er van de restaurants en kroegjes en de gehele sfeer in de stad is jong en uitgelaten.

In binnenstad Casco Viejo zelf vormt de kathedraal van Santiago een centraal punt, omringd door de zeven charmantste straatjes met hoge, sierlijke huizen en een gezellig centraal plein vol restaurantjes. De kathedraal zelf trekt grote aantallen pelgrims. Het treinstation Estacion Abando is met zijn prachtige glas-in-lood je volgende bestemming als je van fraaie gebouwen houdt.

Musea

Wie hier zeker zijn hart kan ophalen is de kunstliefhebber. Een bezoek aan het iconische Guggenheim is uiteraard stap één tijdens je trip. Het museum staat direct aan de rivier en is omringd door indrukwekkende kunstwerken, waaronder de twaalf meter hoge Puppy, helemaal bedenkt met bloemen. Twee keer per jaar krijgt de hond een nieuw seizoensvacht. Aan de andere kant prijkt dan weer de reusachtige en zeer fotogenieke spinsculptuur. Het gebouw zelf heeft de vorm van een zeilschip; refererend naar de maritieme geschiedenis van Bilbao.

Even bijkomen van alle indrukken? Bilbao heeft verschillende groene parken waarvan Parque de Dona Casilda misschien wel het meest geliefd is. Door de mooie sierlijke fonteinen en tropische begroeiing kom je hier helemaal tot rust. Met iets meer inspanning bereik je het uitzichtpunt in de heuvels rondom de stad. Wees gerust: er hoeft niet geklommen te worden, de 100-jarige kabelbaan Funicular de Artxanda brengt je naar boven.

Uiteraard telt Bilbao los van het Guggenheim nog veel meer mooie musea, zoals het grote maritiem museum Marítimo Ria de Bilbao. Het is gevestigd in het oude havengebied en focust helemaal op de water- en zeevaartgeschiedenis van deze bijzondere stad en de omgeving.

Gastronomie

Een van de grootste pluspunten van een bezoek aan deze stad en regio is de Baskische gastronomie, die tot de beste van de wereld wordt gerekend. Alles eruit halen wat erin zit? Wij zetten de culinaire hoogtepunten voor je op een rijtje:

Pintxos

Wees niet bang; ook in dit deel van Spanje wordt volop van tapas genoten, liefst de hele dag door. Alleen heet de Baskische tapas geen tapas, maar eet je hier Pintxos, hapjes die net iets groter zijn en geserveerd op een broodje. Samengesteld met de lekkerste verse ingrediënten vind je ze overal in de stad uitgestald in pinxtos-bars of bakkerijen. En heel fijn: het idee van Pintxos is juist dat je onderweg snel een lekker tussendoortje kan eten, of naast een koel biertje of net iets populairder in deze regionen: een goede wijn. Hou je dus niet in!

Mercado

Echte foodies willen de centrale markthal Mercado de la Ribera niet overslaan. Het gebouw bevat drie verdiepingen tot de nok toe gevuld met vers fruit en groente, vis en vlees, brood, patisserie en lokale specialiteiten. Je kan hier niet alleen je tassen vullen met lekkers, maar ook de drukke en kleurrijke omgeving in je opnemen met een kopje koffie in een van de cafés.

Haute Cuisine

Bilbao heeft als grootste stad van Baskenland een bijzondere hoeveelheid aan Haute Cuisine-restaurants, waarvan zelfs tien met Michelin-ster. De Bistró van het Güggenheim is ook zeker een bezoekje waard  met fantastische eten. Op één uur rijden ligt de stad San Sebastian, waar ook hooggewaardeerde restaurants te bezoeken zijn. Op de website van Michelin kun je terugzoeken welke zaken een onderscheiding ontvangen hebben. Ga bijvoorbeeld naar restaurant Andra Mari in een landhuis voor een duik in de traditionele Baskische keuken mét uitzicht op het prachtige Baskische landschap.

Plaza Nueva

Dit al eerder genoemde plein ligt midden in het oude centrum en biedt een minder hoogdravende maar evengoed heerlijke introductie in de Baskische en Spaanse keuken. Op dit plein vol terrasjes begeef je je tussen de lokale inwoners en geniet je samen met hen van de authentieke gerechten. Uiteraard kan je hier ook terecht voor wat internationale en meer moderne bars.

Txakoli

In Bilbao wordt zeker bier gedronken, maar de wijnliefhebber is hier pas echt op z’n plek. Veel van de wijnen die hier geserveerd worden hebben een lokale afkomst en dat merk je ook aan de zeer betaalbare prijzen. Een kenmerkende streekwijn is Txakoli, een droge witte wijn. Baskische streekwijnen zijn dan ook voornamelijk witte wijnen.


zoek
reisagentZoek reisagent voor Interessant Bilbao


  Vind jouw reisadviseur:
Wij gebruiken cookies om het bezoeken van onze website gemakkelijk en gebruiksvriendelijk te maken.
Voor meer informatie kun je ons privacybeleid doorlezen.