Zoek jouw persoonlijke reisagent
  Vind jouw reisadviseur:

Albanië

We zetten koers naar mysterieus Albanië. Laat je verrassen door de veelzijdige bezienswaardigheden en de schitterende kustlijn!

Albanië - in het Albanees Shqipëria - is de ideale bestemming voor een roadtrip. De afstanden tussen de spectaculaire landschappen en culturele hoogtepunten zijn meer dan behapbaar. Het land heeft een oppervlakte van slechts 28.748 km2. Hoge bergen, kastelen en wijngaarden, schitterende stranden, bunkers uit de communistische periode, grotten, bloeiende steden en archeologische hoogtepunten wisselen elkaar in rap tempo af. Albanië was lange tijd een communistische dictatuur, onder Enver Hoxha, en raakte in die periode zeer geïsoleerd. Pas in 1992 werd het land een democratie en vervolgens werden de grenzen van het land geopend.

Enkele must-sees in Albanië zijn:

Tirana

Het ruige binnenland van Albanië staat in schril contrast met de bruisende hoofdstad Tirana waar het ook tijdens een stedentrip goed toeven is. Het centrale Skanderbegplein is het hart van de stad met meerdere culturele instellingen en belangrijke regeringsgebouwen. De meeste gebouwen dateren uit de communistische periode en zijn gebouwd in de traditionele Sovjetstijl. Het meest opvallende monument van Tirana is de Piramide van Tirana, ontworpen in de jaren 80 door de dochter van Enver Hoxha. Tegenwoordig doet het voornamelijk dienst als locatie voor culturele evenementen.

De wijk Blloku is the place to be wanneer je op zoek bent naar een bruisend nachtleven, hippe bars en restaurants, kleurrijke streetart en leuke winkels. In de communistische periode mocht alleen de elite in Blloku komen. Hier staat ook de voormalige woning van Enver Hoxha.

Durrës

Op zo'n 45 minuten rijden van Tirana ligt de bekende badplaats Durrës. Het is tevens de tweede grootste stad en de grootste havenstad van Albanië. De stranden zijn hier aangenaam en vooral erg populair bij de lokale bevolking. Er zijn meerdere belangrijke historische bezienswaardigheden te bezoeken zoals een kasteel en een Romeinse amfitheater. In de omgeving van Durrës bevinden zich wijngaarden waar je lekkere wijn kunt proeven.

Dhërmi

Voor stranden ben je in het zuiden van Albanië op je plek. Hier waan je je in Griekenland met de azuurblauwe zee en langgerekte stranden. Drymades is het beroemste strand van het land en dat is niet totaal onlogisch. De kleine intieme baai bij het dorp Dhërmi is een aanrader. De witte rotsen steken af tegen de blauwe zee en de sfeer is gemoedelijk.

Grot van Konispol

Konispol is de meest zuidelijke stad van Albanië. Je kunt de Albanees-Griekse grens haast aanraken. De regio is heel authentiek en totaal niet toeristisch. Er is veel landbouw en de citrusbomen, olijfbomen en wijngaarden zorgen voor een fraaie omgeving. De grot aldaar wordt de grot van Konispol genoemd maar heet eigenlijk de grot van Kreshmoi. Het is een kleine grot van slechts 50 m lang. Het diepste punt ligt op 6 meter en de maximale hoogte is ook 6 meter. Wat bijzonder is aan de grot van Konispol is dat het zo'n 20 0000 jaar oud is en al in de prehistorie bewoond werd.

Vlorë en het eiland Sazan

Sazan is het grootste Albanese eiland en ligt in de Golf van Vlorë. Er heerst een mysterieuze sfeer op het wonderschone eiland, voornamelijk doordat het eiland decennialang een afgesloten militaire basis was. De heldere zee, mooie stranden, rijke onderwaterwereld, maagdelijke natuur en verouderde roestige militaire gebouwen en bunkers vormen een fascinerende combinatie. De beste manier om Sazan te ontdekken is om in Vlorë te overnachten en Sazan overdag te bezoeken.

Gjirokastër

Het historische stadscentrum van Gjirokastër staat op de Werelderfgoedlijst van Unesco. Gjirokastër is een van de oudste steden van het land, en een cultureel centrum van de Griekse minderheid in Albanië. Op 35 minuten rijden (31 km) ligt de grensovergang naar Griekenland. Enver Hoxha werd hier geboren. Zijn huis huist nu een museum. Er is een mooi kasteel maar wat hier vooral aangenaam is, is om te wandelen door de oude straten van de stad. Het is er heel levendig en pittoresk. Pak zeker ook het bazaar mee!

Het klimaat aan de kust van Albanië is mediterraan met hete zomers en milde winters. Het ongerepte binnenland is erg bergachtig en kent strenge winters en milde zomers. Je kunt een rondreis Albanië ook prima combineren met een bezoek aan Noord-Macedonië en Montenegro. Houd er wel rekening mee dat de bergwegen met oneindige haarspeldbochten in het bergachtige binnenland niet allemaal even modern zijn. Neem er rustig de tijd voor om Albanië te verkennen.

Dit is nog maar het topje van de IJsberg, er is nog zoveel meer te ontdekken zoals het prachtige Berat, het Nationaal Park Divjakë-Karavasta en de meren van Ohrid en Shkodër. Spreekt een vakantie in Albanië je aan en wil je er meer over horen? Neem dan contact op met een persoonlijke reisadviseur bij jou in de buurt voor meer tips.

 

 

 

 

 


zoek
reisagentZoek reisagent voor Albanië


  Vind jouw reisadviseur:
Wij gebruiken cookies om het bezoeken van onze website gemakkelijk en gebruiksvriendelijk te maken.
Voor meer informatie kun je ons privacybeleid doorlezen.