- vervolg nieuwsbrief -
Top 7 culinaire hotspots wereldwijd
1. Japan
Ramen, sushi of ander vlees op een stokje, yakatori. Streetfood in Japan is eeuwenoud en overal. Laat je vooral inlichten wat je waar wanneer moet eten. Onze favoriet? Yakatori Alley! Maar je kunt ook zeer hoogwaardig dineren in één van de vele toprestaurants, zoals bijvoorbeeld restaurant Den.
2. Mexico
Een van de minst begrepen keukens, want de halve wereld verwart het met tex-mex en het supermarktaanbod dat erbij hoort. Harde tacoschelpen zijn dus niet Mexicaans. Een zachte tortilla, een van de vele verschillende soorten (vlees)vulling, hete saus, limoen, klaar. Een michelada (een ijskoud Mexicaans biertje erbij, met het limoensap erin en een zoutrandje) en je hebt streetfood uit de eredivisie. Maar sowieso is de Mexicaanse keuken een ontdekking.
3. Brazilië
De stad met de mooiste stranden ter wereld heeft misschien niet het allerbeste streetfood van de wereld, maar wel de beste locatie om het te nuttigen. Ga op Ipanema zitten, huur een strandstoel en wacht totdat de parade van verkopers langskomt. Heerlijk zijn de pasteitjes en de kaas op een stokje, die op een mini-bbq voor je neus wordt gegrild. IJskoud Antarctica biertje erbij en proost. Liever richting culinaire hemel? Op naar Lasai!
4. Chicago
Alles is anders in Chicago. De muziek (blues), de metro (bovengronds) en het streetfood. Een Chicago style hotdog komt met tomaat, augurk, pickles, maanzaad, ui en rauwe ui. Een beetje mosterd, niets meer, zeker geen ketchup! Uniek in de wereld en echt erg smakelijk. Ook erg lokaal is de Deep dish pizza, een pizza met gevulde bodem, een soort lovechild van de platte pizza en lasagna. Niemand die het snapt maar ze zijn er trots op. Net als hun toprestaurant in de mondiale top 100: Alinea.
5. Singapore
De stadstaat is bij iedereen bekend om de Hawker Centers. De hele Aziatische keuken komt langs in dit straatje van vele invloeden. Maleisisch tot Indiaas en alles er tussenin. Onmisbare culi-stop. Of anders ga je naar Burnt Ends, een mondiale topper.
6. Baskenland
Het culinaire epicentrum van Spanje. Niets paella of andere toeristentoppers. Op straat en aan de toog eten we natuurlijk verse pinxtos, tapas. Maar nergens vind je zoveel Michelinwaardig talent als in San Sebastian, Bilbao en de omliggende regio. Probeer eens Arzak, voor de ultieme mondbeleving.
7. Argentinië
Steak, steak en steak. Natuurlijk de biefstukken en de grills zijn van buitenformaat en het vlees van wereldniveau. Maar op straat eten we choripan, de Argentijnse worstjes met chimichurri saus. Gruwelijk lekker. En vooruit, nog een paar empenadas voor de volle maag.
Smaakvolle ontdekkingstocht door Thailand
Verborgen Michelin
In tegenstelling tot wat je misschien zou denken is Bangkok niet overrompelend, want ondanks de drukte straalt de stad een bepaalde rust uit. Zelfs op de meest drukke plekken kun je op je gemak rondlopen en om je heen kijken. Onze eerste kennismaking is met de Nang Loeng Market, de eerste markt van Bangkok. We passeren het allereerste theater van Bangkok – dat nu helemaal leegstaat – en eten de famous beef noodle soup bij een klein restaurantje waarvan de Thaise naam Stew Beef Noodle betekent. Je loopt er zo aan voorbij, maar het is er eentje uit de Michelingids en een aanrader. Op de markt zelf kun je overigens ook heerlijk eten en voor weinig. Voor een flinke kom noodle soup met roasted pork betaal je 35 bath (1 euro) bijvoorbeeld en voor een duck noodle soup 40 bath (1,10 euro).
Traditioneel Thais
Indrukwekkend is de Wat Kalayanamit. Vanaf de buitenkant een spektakel, maar wacht maar tot je binnen bent. Een gouden boeddha van 11 meter breed en 15 meter hoog vult de tempel; heel bijzonder. In dit deel van Thonburi zijn de Portugese invloeden nog duidelijk aanwezig. Je ziet het terug aan de mensen die hier wonen, maar ook in de keuken. We proeven van Kudichin cake, een Portugees gebakje dat veel weg heeft van een gesuikerde eierkoek, en lunchen bij een restaurant aan huis. De eigenaresse kookt samen met haar man traditionele Thais-Portugese gerechten, waarvan sommige recepten zelfs teruggaan naar de 16-de eeuw.
Pad thai
Over eten gesproken: dat doe je in Bangkok overal, voor weinig, en erg smakelijk. Een paar tips: restaurant Thipsamai serveert al sinds 1966 de beste pad thai in Bangkok. Het is zelfs het eerste pad thai restaurant in de stad. Pad thai is het nationale gerecht van Thailand en is een combi van stir fried noodles met ei, tamarinde saus, palmsuiker, rode ui, knoflook en kip, garnaal of tofu. Je maakt het af met taugé, pinda en uiteraard een beetje peper (Thai houden van pittig) Het enige nadeel van de beroemde pad thai in dit restaurant, is de lange rij die voor de deur staat. Even geduld hebben dus.
En dan, wat je ook niet mag missen, is een food tour door Chinatown. Ga in de avond naar Yaowarat Road en zie hoe deze hoofdstraat transformeert tot één van de grootste openlucht street food locaties ter wereld. Beide kanten van de weg staan dan vol met stalletjes en open keukentjes, en er is een oprecht gezellige sfeer. Je gaat bij elkaar aan tafel zitten of proeft al lopend van de vele snacks. Mango sticky rice is de lokale favoriet. Of probeer saté, noodles, pad thai of fried rice. Ook de geurende Durian-vrucht wordt hier vers voor je gesneden, maar daar moet je maar net van houden. Thailand is hoe dan ook een walhalla voor foodlovers en het mooiste is dat er voor elk budget en elke smaak wel iets te vinden is!
Wil je jouw volgende reis ook verrijken met een culinaire beleving? Jouw persoonlijk reisadviseur kan jou helpen bij het samenstellen van jouw ideale reis!