Zoek jouw persoonlijke reisagent
  Vind jouw reisadviseur:

Roadtrip Alaska

Oneindige natuur, ruige landschappen, hoge besneeuwde bergen, prachtige meren, gletsjers en honderden kilometers rijden zonder iemand tegen te komen. Dat is Alaska. Wil je oog in oog staan met wilde dieren zoals beren en bijzondere vogels of walvissen in het wild spotten? Ook dat is Alaska.

Ervaar het ultieme gevoel van vrijheid door Alaska al roadtrippend te ontdekken. Oneindige natuur, ruige landschappen, hoge besneeuwde bergen, prachtige meren, gletsjers en honderden kilometers rijden zonder iemand tegen te komen. Dat is Alaska. Wil je oog in oog staan met wilde dieren zoals beren en bijzondere vogels of walvissen in het wild spotten? Ook dat is Alaska.

Alaska ligt in het uiterste noordwesten van de Verenigde Staten en is de 52e en grootste staat van de VS. Het is een zeer dunbevolkte staat, waar met name in de winter weinig mensen vertoeven. Een langgerekt stuk van Alaska ligt zuidelijker langs het Canadeese Yukon, Daar vindt je Juneau de hoofdstad van Alaska.

De beste tijd om te reizen is van mei/juni - september. Bijzonder leuk in deze periode is ook dat de zon nauwelijks onder gaat en je van lekker lange dagen kunt genieten, vooral in juni-juli. Wil je toch in de winter (met temperaturen van ca -20C -28C) reizen, dan heb je kans om het Noorderlicht te zien.

Anchorage

Meestal kom je, na een vlucht van ca 18 - 20 uur, met overstap, aan op het vliegveld van Anchorage, de grootste stad in het noorden van Alaska. Zodra je door de terminal loopt krijg je een spectaculair zicht op de besneeuwde toppen van het Alaskagebergte, door een enorm raam van honderden vierkante meters: welkom in Alaska!

Anchorage is ook meteen een van de drie echte steden van Alaska, naast Juneau en Fairbanks.  Stel je daar niet teveel van voor. Het blijft Alaska - maar dat maakt het juist zo charmant en bijzonder.

De roadtrip voorbereiden

Voor een roadtrip ga je de volgende dag - of een dagje later - op pad. Zorg voor voldoende water, wat te eten en snacken en een volle tank want er zijn maar weinig faciliteiten onderweg. Er zijn daarentegen wel gigantisch veel mooie plekken om even te stoppen. Tijdens de roadtrip zul je vele gletsjers zien, stap vooral even uit en ga er dichterbij staan, op enkelen mag je zelfs een gletsjer wandeling maken, zoals bij Exit gletsjer. Let op onderweg, want soms steekt er zomaar een eland of zelfs een beer de weg over.

Met zoveel moois onderweg lijkt het alsof je door een natuurfilm rijdt. Onderbreek je trip voor leuke activiteiten: ga bijvoorbeeld een dagje vissen of op bezoek bij Santa Claus in het plaatsje North Pole, vaar met een radarboot op de Yukon bij Fairbanks of beleef een dag op de Haulroad naar de Arctic Circle. Er zijn niet heel veel wegen, daarom is het ook leuk om verschillende tours te boeken, waarbij je vervoerd wordt. Dan heb je ook alle tijd om te genieten.

Denali National Park

Het bekendste en vaak bezochte park is Denali National Park waar ook de hoogste berg van de VS ligt, namelijk Mt. Denali (betekent: de hoge) met een hoogte van 6194 meter. Hier vindt je o.a. grizzlyberen, wolven, rendieren, vossen en elanden. Bij de ingang van het park is de Husky-kennel, ook zeker een bezoekje waard.

Een deel van het park is met de auto te bezoeken, maar wil je een bijzondere beleving, ga dan mee met de Denali bus. Zo kom je in de meer ruige stukken, zonder al teveel bezoekers. Het is een echt aanrader, goed om deze trip ruim van tevoren te laten boeken. Er zijn 3 tours met verschillende lengtes.

Kenai Fjords National Park

Dit park ligt op het Kenia schiereiland. Hier ligt het Harding Icefield, één van de grootste ijsvelden van de Verenigde Staten. Hieruit zijn vele gletsjers onstaan. De Exit  gletsjer is het gemakkelijkst te bezoeken. Ook hier vind je weer veel diersoorten, onder andere de stellerzeeleeuw, papegaaiduikers, de Dalls bruinvis, de Amerikaanse zwarte beer, de sneeuwgeit, de bultrug en de orka.

Katmai National Park

Katmai National Park is gelegen op het Alaska-schiereiland. Het ligt ongeveer 450 kilometer ten zuidwesten van de stad Anchorage. Het gebied is alleen per boot of vliegtuig te bereiken. In het park liggen 15 vulkanen waarvan er nog 5 actief zijn. Net zoals de natuur in Alaska zelf, bestaat het reservaat voornamelijk uit dichtbegroeide bossen met naaldbomen, toendra’s en bergmeren. Het park leent zich uitstekend om te vissen aangezien het water vol zit met zalm en forel. Op het land leven de bruine beer, eland, kariboe, rode vos en lynx. Hier zijn speciale verblijven te boeken, met spannende berentochten.

Combineer Alaska met een cruise langs Zuid-Alaska (inside passage)

Om je rondreis compleet te maken, kun je een unieke cruise overwegen langs de eilanden, gletsjers en Inuit beschaving - de oorspronkelijke bewoners. Zie totempalen in Ketchikan en bezoek de Mendenhall Gletsjer bij Juneau en mis de Icy Strait Point vooral niet, waar de walvissen zich heel vaak laten zien!

Kortom, Alaska is een unieke bestemming waar je je ogen uit zult kijken!

Meer weten? Neem dan contact op met jouw persoonlijk reisadviseur voor meer informatie.

Geschreven door persoonlijk reisadviseur Ruby Verboom


zoek
reisagentZoek reisagent voor Roadtrip Alaska


  Vind jouw reisadviseur:
Wij gebruiken cookies om het bezoeken van onze website gemakkelijk en gebruiksvriendelijk te maken.
Voor meer informatie kun je ons privacybeleid doorlezen.