Zoek jouw persoonlijke reisagent
  Vind jouw reisadviseur:

10 x Athene

De Griekse hoofdstad is bij uitstek geschikt voor een zonnige stedentrip aan het strand, bomvol historie en cultuur.

Geschiedenis en strand: 10 x must do’s in Athene

Met zo’n drie uur vliegen is Athene precies ver genoeg om even helemaal in een andere wereld en klimaat te zijn, maar is de reisafstand ook comfortabel en goed te overzien. Verschillende airlines bieden rechtstreekse vluchten aan naar Athens International Airport Eleftherois Venizelos, ongeveer 30 minuten ten oosten van de stad. Om deze geliefde stad helemaal in je op te nemen is het slim om minstens drie dagen te blijven.

Door haar ligging aan de Middellandse zee is het hier bijna het hele jaar rond mooi weer, met veel maanden waarin ook gezwommen kan worden. Want niet te vergeten; Athene ligt aan de kust en je kan tussen het verkennen door dus heerlijk met een drankje op het strand neerstrijken. Hou er wel rekening mee dat het er in de zomermaand flink heet kan worden en het er mogelijk iets minder geschikt is voor ouderen of jonge kinderen. Voor een actieve trip met excursies zijn het voor- en najaar de ideale periodes.

Wat je in Athene absoluut van je lijst wil strepen?

1 De Akropolis

Als je naar Athene gaat zou het bewandelen van de Akropolis je eerste uitstapje moeten zijn. Dit rotsplateau ligt midden in de stad en herbergt verschillende heilige tempels en historische overblijfselen. De berg is te betreden vanaf de westzijde (het is ommuurt en je laat voor toegang een kaartje zien) en het is bijzonder hoe je hier ineens op paadjes door het groen langzaam omhoog klimt.

De Propyleeën

Deze monumentale toegangspoorten op de heuvel, de Propyleeën, zijn ontzettend oud; ze werden gebouwd in de vierde eeuw voor Christus. Propyleeën zijn bedoeld als toegangspoorten tot heilige en andere belangrijke gebouwen.

Parthenon

Zet eerst koers richting het even oude en beroemde marmeren tempel Parthenon, gezien als het hoogtepunt van de Atheense bouwkunst uit de klassieke periode. De tempel werd opgedragen aan de Godin Athena, de beschermgodin van de stad. Ondanks dat het gebouw niet meer volledig is, is het nog steeds een indrukwekkend gezicht. Ook vanwege het schitterende panorama-uitzicht over Athene.

Nike Tempel

Deze tempel ligt niet ver van het Parthenon, op het meest zuidelijke stukje van de berg, en is na een overwinning op de Perzen gebouwd om de godin Athene Nike (‘De overwinning’) te vereren. De fijnere details zijn inmiddels verweerd maar nog wel te zien in het museum.

Erechtheion

Ten slotte vind je op de Akropolis het Erechtheion, vernoemd naar koning Erechtheus. Naast de tempel groeit een olijfboom die ooit door de godin Athene aan de stad geschonken zou zijn. Het Erechtheion bestaat uit drie delen. Een hoofdgebouw gewijd aan Athena Polias, Erechteus en Poseidon, en een zuidelijke en noordelijke hal. Vooral de vrouwfiguur-zuilen van het zuidelijke gebouw zijn bijzonder om te zien.

2 Pláka

Uitgeput en dorstig na een tocht over de Akropolis? Als oude volksbuurt is Plaká misschien wel de meest levendige en sfeervolle wijk van de stad, waar je perfect terecht kan voor etentjes en waar je kan mixen met de locals. Het is makkelijk te combineren met je bezoek aan de Akropolis want het ligt aan de voet van de berg. Net zo gezellig is Monastiráki, een leuk plein in het centrum.

3 Anafiótika

Deze wijk grenst aan Pláka maar heeft net iets meer van zijn authenticiteit en oorspronkelijke bouwstijl bewaard. Ook hier zijn genoeg leuke restaurantjes en winkeltjes te vinden tussen de kleine huisjes met gekleurde deuren en ramen en her en der kleurige bloemen. De bouwstijl hier doet denken aan die op de Griekse eilanden.

4 Akropolis Museum

Zoals genoemd kun je onder andere vijf van de oorspronkelijke zuilen van het Erechtheion in het Akropolis Museum bekijken. Uiteraard is hier veel meer te zien: er worden meer dan 4000 archeologische vondsten en sculpturen afkomstig van de Akropolis en omgeving tentoongesteld. Een bezoekje aan dit museum is sowieso een aanrader vanwege de smakelijke traditionele Griekse gerechten die in het museumrestaurant geserveerd worden. Een etentje als de avond al gevallen is, met zicht op een verlichte Akropolis, staat garant voor een adembenemend plaatje.

5 Tempel van de Olympische Zeus

In het centrum van de stad ligt de Tempel van de Olympische Zeus. Zoals de naam al doet vermoeden is de tempel aan de Griekse oppergod gewijd. Terug in de tijd was het een zeer indrukwekkend gebouw met wel 104 15-meter hoge pilaren. Daar zijn er nu nog 15 van over, zo’n 500 meter van de Akropolis.

6 Heuvels van Athene

Het perfecte vergezicht leg je vast vanaf de Lycabetteus-heuvel, de hoogste van de zeven heuvels in Athene. Het is een intense hike om tot de top te komen, dus trek zeker goede wandelschoenen aan. Óf ga omhoog met de kabelbaan.

Zo’n 300 meter westelijk van de Akropolis ligt een andere heuvel, de Areopagus (‘Berg van Ares’). Ook vanuit hier heb je een schitterend uitzicht op de stad én Akropolis, al helemaal tijdens de zonsopkomst en -ondergang. In de mythologie werd hier Ares, de god van de oorlog, berecht omdat hij een van de zonen van Poseidon had gedood.

7 Ermou Street

Voor een middagje shoppen ben je in Athene ook zeker op de juiste plek. Niet alleen bij grote ketens en moderne winkels, maar ook in de talloze vintagewinkeltjes. Begin in de fijne winkelstraat Ermou, waar zowel de grote ketens als de Griekse boetiekjes gevestigd zijn. Vintageliefhebbers kunnen hun hart ophalen in de wijk Monastiraki, waar elke zondag een levendige vlooienmarkt plaatsvindt. Voor de luxere boetieks kun je terecht in winkelstraat Kolonaki.

8 Varvakios-markt

Op de centrale markt van Athene, Varvakios, drommen de lokale bewoners en koopmannen door elkaar. Hier koop je al sinds het einde van de 19e eeuw alle traditionele ingrediënt en Griekse traditionele kleding. Bakken vol groene en zwarte olijven, sesam, knoflookkransen en kruiden. Onthoud wel: dit is geen plek voor de fijngevoeligen. Stukken vlees en vis bungelen hier,  klaar om gesneden te worden voor klanten. Krijg je honger na een bezoekje? Bestel dan iets lekkers in een van de zitplekjes rond de markt.

9 Nationaal Archeologisch Museum

Voor geschiedenisliefhebbers is er natuurlijk bijna geen mooiere stad te bedenken dan Athene. Voor een inkijkje in de kunst van de Oude Grieken moet je zeker een bezoek brengen aan het mooie Nationaal Archeologische Museum. Het museumgebouw is special ontworpen om archeologische vondsten uit het Oude Griekenland tentoon te stellen, met tienduizenden kunstvoorwerpen en artefacten uit de prehistorie en de oud-Griekse wereld. De oudste artefacten die je hier vindt zijn terug te leiden tot 7000 voor Christus. Het pronkstuk van het museum is het gouden dodenmasker van Agamemnon, maar ook opgegraven voorwerpen uit Troje.

10 Dagje strand

De perfecte afsluiter van een dagje actieve verkenningstocht is natuurlijk lekker bijkomen aan het strand met misschien zelfs een verkoelende duik in de zee. Met de tram ben je vanuit het stadscentrum binnen no time aan de randen van de stad op verschillende strandjes. Iets luxers? Athene heeft verschillende heerlijke rooftopbars, sommigen met zee-uitzicht en spectaculaire view over de stad en de Akropolis.

10 + 1 Agora van Athene

Midden in de stad is de Agora lange tijd het centrale punt van Athene geweest. Hier ontmoette men elkaar, was het stadsbestuur gevestigd en vonden de belangrijke evenementen als volksvergaderingen, markten en wedstrijden plaats. Je zult zeker onder de indruk van de mooie Tempel van Hephaistos zijn.


zoek
reisagentZoek reisagent voor 10 x Athene


  Vind jouw reisadviseur:
Wij gebruiken cookies om het bezoeken van onze website gemakkelijk en gebruiksvriendelijk te maken.
Voor meer informatie kun je ons privacybeleid doorlezen.