Zoek jouw persoonlijke reisagent
  Vind jouw reisadviseur:

Historisch Europa

Ontdek 7 verrassende historische bestemmingen in Europa, de bakermat van westerse cultuur. Geniet van eeuwenoude rijkdommen!

De beschaving in Europa werd beïnvloed door oudere beschavingen in Egypte en Mesopotamië en vervolgens bepaalden de Romeinse en Griekse culturen de geschiedenis van ons mooie en veelzijdig continent. Het Colosseum, Stonehenge en de Acropolis kennen we misschien allemaal wel, maar voor reizigers die de wat minder bekende historische bestemmingen in Europa willen ontdekken zijn er legio mogelijkheden. Wil je cultuur combineren met een strandvakantie of juist met een wandelvakantie in de bergen en weinig mensen? Ook dat kan allemaal. 

Jerevan, Armenië

Armenië is de oudste christelijke staat ter wereld. Jerevan, de hoofdstad, is gesticht in 782 voor Christus en is daarmee een van de oudste steden ter wereld. Niet gek dat je in dit relatief onontdekte land in de Zuidelijke Kaukasus een groot aantal historische hoogtepunten aantreft. In en rondom de stad zijn veel mooie eeuwenoude kloosters en kerken te vinden. 

Het Geghard klooster is uitzonderlijk goed bewaard gebleven – je waant je er in een andere tijd. Het Tatev-Klooster is ook een omweg waard, alleen al voor de weg er naartoe. Je bereikt dit klooster namelijk via de langste kabelbaan ter wereld (5,7 km). Tenslotte wil je ook de oudste kathedraal ter wereld niet missen; de Kathedraal van Etsjmiadzin. Dit bouwwerk is prachtig en herbergt fraaie fresco’s.

Jerevan leent zich overigens uitstekend als beginpunt voor een rondreis door dit bergachtige land. De Armeniërs zijn trots op hun cultuur en eeuwenoude tradities. Zo gaat bijvoorbeeld de wijnbereidingstraditie 600 jaren terug. Proost!

culturele vakanties

Split, Kroatië

Split in Kroatië is bij uitstek dé bestemming wanneer je op zoek bent naar een mix van cultuur en strand. Het Paleis van Diocletianus is het hart van de stad. Dit paleis werd gebouwd in de 4eeeuw in opdracht van de Romeinse keizer Diocletianus. Het is heel goed bewaard gebleven en binnen de muren van het paleis vind je in hedendaags Split talloze restaurants, winkeltjes en woningen. Die ineenstrengeling van oud en nieuw is heel bijzonder om te zien. 

Bezichtig sowieso de kathedraal van Sint-Domnius met de twee 5e-eeuwse sfinxen uit Egypte voor de deur, de klokkentoren, het peristylium van het paleis, de tempel van Jupiter en de paleiskelder. In het historische complex vonden opnames plaats van het vierde seizoen van Game of Thrones. Je vindt dan ook een GOT museum in de oude stad; een must voor alle liefhebbers van de serie.

Het mooiste van dit alles? De zee is op nog geen minuut lopen en er zijn meerdere stranden op loopafstand. Ook vertrekken er meerdere malen per uur veerboten vanuit Split naar de Dalmatische eilanden.

Herculaneum, Italië

Herculaneum was een stad uit de oudheid, die bij de uitbarsting van de Vesuvius in 79 n.C. door circa 16 à 19 meter(!) lava en as werd bedekt. Het naastgelegen en grotere Pompeï werd daarentegen getroffen door een regen van as en puimsteen. Bijzonder is dat de meeste inwoners van Herculaneum op tijd wisten te ontkomen. Er zijn relatief weinig lichamen gevonden.  

Pompeï is bekender onder toeristen en daarom ook drukker, maar Herculaneum is minstens zo indrukwekkend en zelfs nog beter bewaard. Wel is het kleiner en compacter, waardoor een bezoek minder lang zal duren. Reken zo’n 2 tot 3 uur om de belangrijkste hoogtepunten van Herculaneum te zien. Over het algemeen koop je tickets voor beide parken ineen. Een bezoek aan Herculaneum (en Pompeï) combineer je met een vakantie aan de kleurrijke Amalfikust, een ongeëvenaard mooi stukje Italië. 

historische bestemmingen europa

Wieliczka zoutmijn, Polen

De Wieliczka zoutmijn werd al in 1978 toegevoegd aan de UNESCO Werelderfgoedlijst. De mijn wordt voor het eerst vermeld in 1044 en is daarmee één van de oudste zoutmijnen ter wereld. Diep onder de aarde van Wieliczka, vlakbij Krakau, zit een volledige stad verborgen. Het diepste punt is 327 meter diep. Je kunt er door de tunnels met prachtige zoutsculpturen wandelen en er zijn meren; het is er werkelijk net een sprookje. Er zijn kerken en kapellen, er is ventilatie, verlichting en een ontwateringssysteem. In de kapel van St. Cunegonda van Polen is alles uit het zout gehouwen, tot aan de kroonluchters toe. 

Er wordt goed gebruik gemaakt van de ruimte. Kerken en kapellen worden gebruikt voor concerten en theatervoorstellingen en zijn er tal van activiteiten mogelijk in de ondergrondse ruimtes. Je kunt er zelfs overnachten in een ondergrondse kamer, eten in het restaurant of genieten van een spabehandeling. Kortom: een bezoek aan deze zoutmijnen zal je niet snel vergeten. 

Newgrange, Ierland

Newgrange in Ierland is een bekende prehistorische vindplaats en één van de oudste historische bezienswaardigheden in Europa. Het grafmonument is een deel van de prehistorische begraafplaats Brú na Bóinne. Volgens archeologen zou Newgrange zelfs ouder zijn dan de piramides van Gizeh in Egypte!

De grootte van het monument is op zijn minst indrukwekkend te noemen. Rondom 21 december is er elk jaar een bijzonder mooie lichtinval in het graf te zien. Zo veel mensen willen dit meemaken, dat dit resulteert in enorm lange wachtlijsten. 

Knossos, Griekenland

Het was lastig om één historische plek te kiezen in Griekenland, omdat er hier zoveel bijzondere historische hoogtepunten te ontdekken zijn. Denk bijvoorbeeld aan Delphi, de Acropolis in Athene, de archeologische opgravingen bij Dion, Olympia en nog zo veel meer. Griekenland is als het ware één groot museum. Tel daarbij op dat je in Griekenland heerlijk kunt eten, op de mooiste stranden kunt liggen en authentieke dorpen kunt bezoeken waar je hartelijk wordt verwelkomd door de gastvrije bevolking, dan weet je wel waarom Griekenland zo’n populair vakantieland is!

Knossos ligt op slechts 5 km van Heraklion. Hier tref je de overblijfselen van het paleis van koning Minos en kom je meer te weten over de Minoïsche beschaving. Knossos was de zetel van de macht van de Minoïsche beschaving op Kreta. Het was de kern van alle cultuur en handel rond de Egeïsche Zee en de Middellandse Zee. Knossos is bijzonder goed bewaard gebleven. Het is overigens wel een erg groot complex, houd daar rekening mee wanneer je dit op een warme dag wilt gaan bezichtigen. Het paleis beslaat een oppervlakte van 22.000 m2! Voordeel: er zijn genoeg heerlijke stranden in de buurt om na je bezoek een frisse duik te nemen. 

historisch Portugal

Évora, Portugal

De charmante stad Évora, gelegen op de vlakte van Alentejo, is een vrij onbekende bestemming in Portugal, terwijl het een van de meest charmante en culturele steden van het land is. De ommuurde stad staat dan ook op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Wandel bijvoorbeeld door de Moorse steegjes, waar de witte huisjes en talloze kleurrijke bloemen zorgen voor een charmant zuidelijk tintje. Er zijn meerdere historische monumenten en Romeinse overblijfselen die het bezichtigen waard zijn, zoals de Romeinse Tempel. Mis de 16e-eeuwse kapel Capella dos Ossos niet: de muren, pilaren en plafonds zijn bedekt met de botten en schedels van zo'n 5000 monniken. Brrrrr….

Op slechts 20 kilometer van Évora is één van de grootste steencirkels van Europa te vinden: Almendres Comlech. Het is eigenlijk een dubbele steencirkel aangezien er een ronde en een ovale aanwezig zijn. Waarschijnlijk had het bouwwerk een religieuze en/of ceremoniële betekenis. Vlakbij, op een kleine 1,5 km, is ook een eenzame 4,5 meter hoge menhir te zien.

Heb jij zin om ‘het oude continent’ wat verder te ontdekken? Je persoonlijke adviseur helpt je graag met het plannen van jouw droomreis.


zoek
reisagentZoek reisagent voor Historisch Europa


  Vind jouw reisadviseur:
Wij gebruiken cookies om het bezoeken van onze website gemakkelijk en gebruiksvriendelijk te maken.
Voor meer informatie kun je ons privacybeleid doorlezen.