Zoek jouw persoonlijke reisagent
  Vind jouw reisadviseur:

De Sporaden

De Griekse Sporaden zijn het perfecte toevluchtsoord voor alle zonaanbidders die op zoek zijn naar ongerepte natuur en serene rust.

De Sporaden is een eilandengroep aan de Griekse oostkust en bestaat uit 19 eilanden, waarvan er 8 bewoond zijn. De grootste en meest belangrijke, ook uit toeristisch oogpunt, zijn Skiathos, Skopelos, Alonissos en Skyros.

Ideaal voor een strandvakantie

Deze eilandengroep is voor natuurliefhebbers en strandgangers ideaal. De Sporaden heeft de meeste kilometers strand van alle eilandengroepen in Griekenland en bovendien zijn de eilanden prachtig begroeid. Te denken valt aan een grillige kust met kliffen en talloze baaitjes. Het weldadige groen loopt veelal door tot op de talloze stranden met azuurblauw, kristalhelder water. Na een prachtige wandeling is het dan ook heerlijk toeven op de stranden!

De eilanden zijn niet groot en liggen niet ver van elkaar af. Daardoor zijn deze eilanden goed met elkaar te combineren.

Skiathos

Skiathos is in het hoogseizoen het drukste eiland van de vier, hoewel je niet echt over drukte kunt spreken. De Sporaden zijn rustig vergeleken met de meest populaire eilanden van Griekenland. Skiathos-stad is een levendig plaatsje met veel winkels en leuke terrasjes aan de haven. Er heerst een gemoedelijke sfeer.

Op Skiathos is een gedeelte van de film Mama Mia opgenomen. Voor degenen die de film kennen, maar ook voor anderen, zijn deze plaatsen erg leuk om te bezoeken! Skiathos beschikt over vele prachtige zandstranden. Vanuit vrijwel alle badplaatsen op het eiland is een boottour of een kajak te boeken. Hiermee kun je naar strandjes die anderszins niet bereikbaar zijn of naar de grotten.

Strandvakantie Griekenland

Skopelos

Op een uur varen van Skiathos ligt het eiland Skopelos. Dit eiland is bezaaid met dennenbomen en wordt het groenste eiland van de Sporaden genoemd. Het is er een walhalla voor wandelliefhebbers want er loopt een heel netwerk aan wandelpaden. Naast het vele groen zijn er ook opvallend veel kerkjes en kloosters te vinden.

Op het eiland Skopelos vinden we het allerbekendste icoon van de musical Mama Mia: het kerkje met de trap naar boven. Ook andere plaatsen en stranden op dit eiland zijn opgenomen in de film. De bewoners van het eiland wijzen je trots de weg naar deze plaatsen!

Skopelos heeft vele mooie stranden en Skopelos-stad is een gemoedelijk stadje. Heerlijk slenterend door de kleine straatjes zie je de mooiste huizen, kerkjes, doorkijkjes en historische gebouwen. Langs de boulevard, aan de haven is het goed toeven op de terrasjes en in de taverna’s.

Alonissos

Op korte afstand van Skopelos, ligt het rustige Alonissos. Grote aantallen toeristen vind je hier niet, ook niet in het hoogseizoen. Het eiland is goed geschikt om te wandelen en om de vele stranden te bezoeken, maar dit eiland staat ook bekend als duikbestemming. Net zoals de andere Sporaden eilanden is ook dit eiland prachtig groen begroeid en er zijn mooie afgelegen stranden en leuke authentieke vissersdorpjes te vinden.

Alonissos-stad, ook wel Chora genoemd, is de oude hoofdstad van het eiland. Het is grotendeels verwoest tijdens de aardbeving van 1965, maar het dorp is gerenoveerd in oude stijl. Je kunt hier heerlijk struinen door de smalle steegjes langs de winkeltjes, cafés en boetiekjes. Het uitzicht over de Egeïsche Zee is hier bovendien indrukwekkend!

Daarnaast ligt het National Marine Park bij dit eiland. Dit is het grootste beschermde zeegebied in Europa. Er worden hier bepaalde zeehondensoorten en dolfijnen beschermd, waardoor het grotendeels afgesloten is voor publiek. Een boottocht rond het eiland en langs het Marine Park is echt een aanrader!

Skyros

Tenslotte is het rustige Skyros het minst toeristische eiland van de Sporaden. De Griekse tradities zijn hier dus extra goed bewaard gebleven. Er worden hier nog vele ambachten bedreven zoals houtsnijwerk, keramiek en borduurwerk. Skyros-stad is een erg leuk stadje en ook op dit eiland zijn er talloze geweldige stranden te vinden.

Het noorden van het eiland is groen en weelderig begroeid. In het zuiden vind je vooral een ruig en rotsachtig landschap. Het eiland staat bekend om zijn wilde paardenras, welke alleen op dit eiland voorkomt. Het lijken pony’s, maar zijn eigenlijk miniatuur paarden. Alexander de Grote gebruikte deze paarden. Als je goed zoekt, zie je ze ook afgebeeld op het Parthenon in Athene!

coronaproof vakantie

Deze eilanden lenen zich qua grootte en onderlinge afstand van elkaar, uitstekend tot eilandhoppen. Griekenland heeft alles in het werk gesteld om haar gasten coronaproof te kunnen ontvangen. De stranden en accommodaties zijn daar dan ook op ingericht en in de horeca en in het dagelijkse leven gelden de maatregelen net zoals deze in Nederland gelden.

Wil je op vakantie naar de Sporaden in Griekenland? Neem contact op met je persoonlijke reisadviseur.

Geschreven door persoonlijk reisadviseur Liesbeth Wellner


zoek
reisagentZoek reisagent voor De Sporaden


  Vind jouw reisadviseur:
Wij gebruiken cookies om het bezoeken van onze website gemakkelijk en gebruiksvriendelijk te maken.
Voor meer informatie kun je ons privacybeleid doorlezen.