Zoek jouw persoonlijke reisagent
  Vind jouw reisadviseur:

De Azoren

Op de Azoren, een archipel van kleine vulkanische eilandjes in de Atlantische oceaan, creƫerde Moeder natuur een ongekende schoonheid die klaar is om ontdekt te worden.
De Azoren vormen een archipel in de Atlantische Oceaan en horen bij Portugal. Negen van de zeventien eilanden zijn bewoond. Vulkanen, warmwaterbaden, walvissen, dolfijnen – je zou haast vergeten dat je nog in Europa bent. Op de Azoren voeren rust en de adembenemende natuur de boventoon. De ruige kliffen, kratermeren en weelderige bossen maken een reis naar de Azoren tot een onvergetelijke ervaring.
Door het klimaat dat er eigenlijk het ganse jaar constant is, met weinig noemenswaardige temperatuurverschillen, is dit een bestemming die je ook zeker in de winter kunt bezoeken. De temperatuur varieert er tussen 14°C en 24°C, waarbij augustus de warmste maand is. Het zeewater varieert in temperatuur van 16°C tot 22°C.

De westelijke eilanden Corvo en Flores

Flores
Het groene eiland wordt gekenmerkt door een grillige steile rotskust en de overvloedige aanwezigheid van watervallen, meertjes, rivieren en bronnen zorgt voor onvergetelijke ervaringen. De Azoren staan bekend om de vele wilde bloemen. Van mei tot september veranderen alle eilanden in een kleurrijke bloemenzee, al wordt Flores wel het meest bezongen om de bloemenpracht. Het wilde, grotendeels ongerepte en verlaten binnenland van Flores kent prachtige, serene landschappen. De bekendste bloem van de Azoren is de (blauwe) hortensia. De bloem wordt beschouwd als het symbool van de archipel en je zult dan ook vaak souvenirs van de Azoren tegenkomen met de blauwe hortensia erop.
 
Corvo
Corvo is met 17 km2 het kleinste eiland, slechts één gemeente groot. Wie houdt van rust, weinig toeristen en ongerepte natuur zal hier volop genieten. Corvo is leuk voor één of twee daagjes tijdens het eilandhoppen.

De centraal gelegen eilanden

Faial
Faial wordt gedomineerd door de caldeira (komvormige krater) van de vulkaan Cabeça Gordo. Een bezoek aan de krater is indrukwekkend. Dit kan overigens alleen met een gids. Er zijn wel meerdere mooie wandelingen in de omgeving en rondom de krater die vanzelfsprekend zonder gids ondernomen kunnen worden. Westelijk van de vulkaan ligt een rij kleinere vulkanen die laatst actief waren in 1957/58. Deze reeks aan uitbarstingen zorgde voor ervoor dat het eiland maar liefst 2.4 km2 groter werd! De gezellige hoofdstad van dit eilandje heet Horta. Tip! Lekker luieren op het fotogenieke Praia do Almoxarife 'zwarte' strand.
 
Pico
Pico is het op één na grootste eiland van de archipel. Het vulkanische landschap van Pico is benoemd tot een van de zeven natuurlijke wonderen van Portugal. Wanneer je deze vulkaan beklimt, wacht jou een adembenemend uitzicht over het eiland en de Atlantische Oceaan. Aan de voet van de 2351 m hoge berg zijn op zwarte lavavelden geplante wijngaarden, een uniek landschap dat opgenomen is op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Deze wijngaarden bestaan uit duizenden kleine rechthoekige stukjes land die ommuurd zijn.  Deze muren beschermen de planten tegen wind en zeewater. 
 
São Jorge
Dit eiland is vooral bekend om de steile rotswanden, kliffen en de fajàs. Dit zijn kleine landtongen die ontstaan, door grondverzakkingen. Het eiland telt meer dan 40 van zulke fajàs
 
Graciosa
Het meest noordelijke van de centraal gelegen eilanden wordt ook wel het witte eiland genoemd.  Het werd ontdekt in 1450, de tijd lijkt er te hebben stil gestaan.  Kenmerkend zijn de witte huisjes, molens en raadselachtige lagunes en vulkaankraters. Op Graciosa kom je erachter wat slow travel betekent. Neem er dan ook de tijd en geniet van dit bijzonder eiland. 
 
Terceira
Het eiland werd als derde van de archipel ontdekt, vandaar de naam terceira (3de). Het is het meest dichtstbevolkte eiland van de Azoren en is, dankzij de groene landschappen en mooie bergen, vrij toeristisch.

De oostelijke Azoren

São Miguel
Het groene eiland is het grootste eiland van de Azoren, met een oppervlakte van 757 km2, en heeft dan ook de meeste inwoners.  Dit bergachtige eiland wordt gevormd door twee vulkaanmassieven die door een centraal laaggebergte worden gescheiden. De vulkanische oorsprong van de archipel is hier duidelijk zichtbaar. De kratermeren Lagoa das Sete Cidades en Lagoa do Fogo zijn absoluut het bezoeken waard. De geisers en thermale bronnen op het eiland zullen niet snel van je netvlies vervagen, zo uniek! Bij Ponta da Ferria wordt het zeewater opgewarmd met water uit vulkanische bronnen, zodat deze plek een Atlantische thalassotherapie biedt in een schitterende natuurlijke omgeving.
 
Santa Maria
Op Santa Maria, ook wel het gele eiland genoemd, waan je je op een exotisch eiland of beter nog, hier ben je op een exotisch eiland! Santa Maria heeft het warmste en droogste klimaat van de Azoren en, mede daardoor, een Mediterrane sfeer. Dit fotogenieke eiland is ideaal voor een strandvakantie met haar witte grote zandstranden en warm zeewater. Het bekendste strand van Santa Maria is Praia Formosa, wat ‘mooi strand’ betekent.
vakantie azoren
 

Walvissen spotten

Walvissen spotten is een must-do tijdens je vakantie op de Azoren. Er zijn genoeg organisaties die whale watching excursies organiseren. Op Pico en Faial, twee eilanden uit de centrale eilandengroep, is de kans om een walvis (potvis) te zien het hoogst. Op de Azoren zijn er om en nabij de 25 verschillende soorten walvissen en dolfijnen, zowel inheems als voorbijtrekkend. De beste periode om walvissen te spotten is van mei tot en met oktober, al heb je wel het hele jaar door grote kans om o.a de tuimelaar en de gewone dolfijn te zien. Tip! Bezoek het walvismuseum in Lajes do Pico voordat je walvissen gaat spotten.

Wandelvakantie

Laat de natuur van de Azoren je in vervoering brengen. De eilanden zijn een paradijs voor wandelaars. Er zijn meer dan zeventig uitgestippelde hikes en wandelroutes met uiteenlopende lengtes en landschappen die verdeeld zijn in verschillende moeilijkheidsgraden. Zowel voor de beginnende als voor de ervaren wandelaar is hier genoeg te zien en te doen. Wie van natuur, vulkanische landschappen, meren en kraters, rust en wandelen houdt, moet zeker eens overwegen om naar de Azoren te gaan. Neem voldoende tijd en bezoek een aantal eilanden, het zogenaamde islandhoppen.
 
Spreekt een vakantie op de Azoren jou aan? Neem dan vrijblijvend contact op met je persoonlijke reisadviseur om de mogelijkheden te bespreken.
 
Geschreven door persoonlijk reisadviseur Annick Kempenaers

zoek
reisagentZoek reisagent voor De Azoren


  Vind jouw reisadviseur:
Wij gebruiken cookies om het bezoeken van onze website gemakkelijk en gebruiksvriendelijk te maken.
Voor meer informatie kun je ons privacybeleid doorlezen.